Raphaël Vens


Opleiding

Raphaël Vens, geboren in 1978 in Ukkel, gaat op achtjarige leeftijd naar de Académie de Soignies waar hij dictie, declamatie en dramatische kunst studeert. In 1994 ontdekte hij elektroakoestische muziek aan de Academie, waar net een cursus was opgezet. Hij volgde deze jonge opleiding gedurende twee jaar bij Ingrid Drese.

Na een verblijf van een jaar in de Verenigde Staten pakte hij de cursus weer op bij Elisabeth Anderson. In 2000, na een cursus van vijf jaar (waarvan hij als eerste afstudeerde), kreeg hij de Medaille van de Stad. Hij vervolgde zijn opleiding in Soignies bij Bruno Abt en in Montbéliard (aan de Ecole Nationale de Musique) bij Hans Tutschku, Jacopo Baboni Schilingi, Fred Voisin en Giacomo Platini.

Realisaties

Hij produceerde verschillende concerten en installaties in België en in het buitenland. Hij produceerde verschillende soundtracks voor amateur- en professionele theaterproducties (waaronder werken van Laurent Gaudé, Mrozek en Buzzati). Hij nam deel aan de cursus geluidsruimtelijkheid van Anette Vande Gorne. In 2000 en 2002 was hij finalist in “L’espace du son” in Brussel, een jonge wedstrijd voor de ruimtelijke interpretatie van acousmatische muziek.

De laatste jaren heeft hij ook een interesse ontwikkeld in real-time interactieve apparaten, live elektronica en improvisatie. Hij werkt samen met Christian Girardot aan het ontwerp van elektroakoestische filmconcerten. Hij werkt samen met Jean-Louis Maton aan stukken voor percussie en elektronica (waarvan de eerste, ‘Drum and Bass To Rio’, dateert uit 2007). Met Damien Magnette ontwikkelt hij Miniatures Confidentielles (elektroakoestische improvisaties in de openbare ruimte).

Hij heeft samengewerkt met Stephanie Laforce, met name in de Shunt Lounge in Londen, in Ozo’s Meca Electric Lab (een elektroakoestische improvisatiegroep), en meer recent in Le Bruit des Pierres (onderzoek naar het verband tussen geschiedenis, architectuur en muziek), Met Anaël Honings richtte hij het vocale en elektronische improvisatieduo Ephemerides op voor het Chemins d’Onde Festival (multidisciplinaire elektroakoestische omzwerving). Hij is lid van de internationale muzikale onderzoeksgroep PRISMA.

Composities uitgevoerd tijdens een concert FeBEM (sinds begin 2019):

Composities Concerten
Chants Aphasiques2022.04.23, Casteau (Soignies)
Dans les spires du serpent2022.09.13, Tribute to Stephan Dunkelman
2022.10.07-09, Autumn Waves Festival (Brussel)
Gespräche mit der Ewigkeit2023.10.05-08 : Autumn Waves Festival (Brussel)
Intuitio2023.10.05-08 : Autumn Waves Festival (Brussel)
Live / mixte (met Maja Jantar)2022.10.07-09, Autumn Waves Festival (Brussel)
Quatre études en milieu naturel2023.06.09-10-11, Chapelle de Verre de Fauquez
Résurrection2022.04.23, Casteau (Soignies)

Meer info